Kirjoita Hybrikseen!
Hybris on tiedelehti, johon voi kirjoittaa kuka tahansa identiteetissään humanismin tuulahduksen, yhteiskuntatieteellisen kipinän tai ylipäänsä palon tieteentekoon tunteva. Lehti tarjoaa julkaisufoorumin etenkin perustutkinto- ja jatko-opiskelijoille, mutta tekstiään voi tarjota kuka tahansa tieteellisen kirjoittamisen konventiot taitava.
Otamme vastaan kulloiseenkin teemaamme soveltuvia tieteellisiä tutkimusartikkeleita, katsausartikkeleita, esseitä ja kirja-arvioita.
Tutkimusartikkelilla tarkoitamme tekstiä, joka perustuu empiiriseen aineistoon ja tutkimuskirjallisuudesta omaksuttujen teorioiden soveltamiseen. Tutkimusartikkeli tuottaa uutta tietoa lähestymällä tiettyä tutkimuskysymystä tai selkeästi rajattua aihetta tietystä näkökulmasta tai tietyistä näkökulmista ja vastaamalla tutkimuskysymykseen. Katsausartikkeli perustuu laajaan kirjallisuuskatsaukseen jostakin aiheesta tai kysymyksestä.
Koska esseestä on olemassa monenlaisia määritelmiä, katsomme tarpeelliseksi sen avaamisen, mitä tarkoitamme esseellä. Esseetä usein ei pidetä selvärajaisena tekstilajina, ja esseiksi on kutsuttu keskenään hyvin erilaisia tekstejä (Lowndes & Löytty 2023, 203). Essee liikkuu vakiintuneiden lajien välimaastossa (Mäntynen, Löytty & Henritius 2023, 9). Hybrikseen odotamme tieteellisiä esseitä, jotka välittävät ja tuottavat tietoa pohdiskelevassa tyylissä. Essee on kirjoitusformaattina tutkimusartikkelia ja katsausartikkelia vähemmän säädelty ja vapaamuotoisempi. Siinä kirjoittajan oma ääni voi nousta esiin selkeämmin, mutta tekstin tulee kuitenkin perustua keskusteluun tutkimuskirjallisuuden kanssa eikä vain kirjoittajan omiin ajatuksiin. Essee muistuttaa tutkimusartikkelia siitä näkökulmasta, että molemmat rakentuvat argumentaatioon, joskaan essee ei välttämättä pyri jonkin ongelman ratkaisemiseen, vaan tuottaa uutta tietoa ja näkökulman pohdiskelemalla (vrt. Lowndes & Löytty 2023, 202, 218). Esseessä kirjoittajan oman äänen lisäksi on läsnä erilaisia ääniä, joihin tekstissä viitataan esimerkiksi mainitsemalla muita tekijöitä nimeltä tai implisiittisemmin (mt., 204). Näin ollen ymmärrämme tieteellisen esseen moniääniseksi ja tutkimuskirjallisuuden kanssa dialogia käyväksi tekstilajiksi (vrt. mt., 207−208).
Kirja-arvioiden kohdalla arvioitavan teoksen tulee olemaan tuore, noin vuoden sisällä julkaistu. Toivomme, että arvostelussa lähestytään arvioitavaa teosta jostakin tietystä näkökulmasta ja/tai siitä annetaan yleisemmän tason kuvaus.
Toimitamme kaikki julkaistavat tekstit. Lehtemme ei ole (vielä) vertaisarvioitu.
Ota yhteyttä: flora.varkonyi(at)tuni.fi.
Huom. Hybris ei julkaise muualla aiemmin julkaistuja tekstejä muutoin kuin poikkeuksellisesti erillisestä sopimuksesta.
LÄHTEET
Lowndes, Ida & Löytty, Olli 2023. ”Moniääninen essee.” Teoksessa Ida Henritius, Olli Löytty & Anne Mäntynen (toim.), Tietokirjallisuuden lajit ja rajat. Gaudeamus, Helsinki, 202−219.
Mäntynen, Anne, Löytty, Olli & Henritius, Ida 2023. ”Lähtökohtia tietokirjallisuuden lajien tutkimukseen.” Teoksessa Ida Henritius, Olli Löytty & Anne Mäntynen (toim.), Tietokirjallisuuden lajit ja rajat. Gaudeamus, Helsinki, 7−31.