Utopistisempaa Suomea toivomassa kriisien jälkeen ja keskellä – Minun utopiani -kolumnisarjan eduskuntavaalispesiaali

toimituskunta

Eduskuntavaalien äänestyspäivä on tasan viikon päästä. Vaalikampanjat ovat vilkkaimmillaan, kaikkialla – mediassa, sosiaalisessa mediassa, arkikeskusteluissa, julkisissa sisä- ja ulkotiloissa – tulee vastaan hyvin monenlaisia ehdokkaita monista puolueista, suurimmista keskisuuriin ja pienempiin ja vanhoista uudempiin. Kirjo on niin laaja, ettei ole helppoa valita. Äänestyspäätöstä edeltävät yleensä puolueiden kannanottojen, linjausten ja ratkaisuehdotusten sekä yksittäisten ehdokkaiden tavoitteiden tutkiskelu ja sen miettiminen, minkä puolueen ja ehdokkaan ohjelma sopisi parhaiten yhteen omien arvojen ja näkemysten kanssa.

Kuten myös ennen vuosien 2015 ja 2019 eduskuntavaaleja, Hybriksen tavoitteena on nytkin tarjota lukijoilleen jonkinlainen katsaus puolueiden ja ehdokkaiden valikoimasta eri puolueiden yhden ehdokkaan utopia-kolumnin kautta. Utopiat sisältävät kirjoittajien ajatuksia ja toiveita paremmasta maailmasta tai parhaasta mahdollisesta maailmasta – Riikka Pulkkisen Paras mahdollinen maailma -romaanin (2016) nimeä lainaten. Kirjoittajat ehdottavat myös keinoja, joilla näiden utopioiden toteuttamista voisi tavoitella nyky-Suomen sosiokulttuurisessa kontekstissa heidän poliittisen toimintansa avulla.

Me laskemme myös kirjallisuustieteen, kielitieteen ja kulttuurintutkimuksen humanististen tieteiden lisäksi yhteiskuntatieteisiin ja ajattelemme, että yhteiskunnallisten ja kulttuuristen ilmiöiden analysoinnin lisäksi myös yhteiskunnallinen vaikuttaminen kuuluu näiden – ja muidenkin – tieteenalojen tutkijoiden ja opettajien sekä yhteiskuntatieteellisen koulutuksen saaneiden tehtäviin. Se, että luetellut yhteiskuntatieteellisesti ajattelevat kirjoittajat ovat asettuneet ehdolle, kertoo siitä, että hekin ovat tällä kannalla. Luimme mielenkiinnolla yhteiskuntatieteilijöiden utopioita, jotka voivat olla Suomen lähitulevaisuus – riippuen siitä, ketkä valitaan tulevaisuuden päättäjiksi. Toivomme antoisia lukuhetkiä ja pohdiskelua kaikille!

Takaisin sisällysluetteloon