Ihmisoikeuksia kunnioittava Suomi – tämän päivän utopia on huomisen itsestäänselvyys

RIIKKA PÖNTINEN (Feministinen puolue)

Yhteiskunnan tulee mielestäni muuttua niin, että poliittinen päätöksenteko perustuu tutkitulle tiedolle eikä omien ennakkoluulojen värittämille arvoille. Paljon on matkaa ja työtä tehtäväksi tällaisen yhteiskunnan saavuttamiseen, mutta koen, että tämä kaikki on oltava lähtökohta politiikan tekemiselle. Mielestäni yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja politiikan tekeminen eivät ole minkään arvoisia, jos niiden tähtäimenä ei ole ihmisten, eläinten ja luontoympäristön hyvinvoinnin lisääminen. Yhteiskunnan tulee olla ensisijaisesti olemassa elämää varten, ei pukumiesten päättämiä abstrakteja numeroita varten.

Usein utopioista puhuttaessa niitä pidetään mahdottomina ja vain ajatuksissa elävinä haavekuvina. Tällaisessa keskustelussa unohdetaan, että on ollut aika, jolloin tämän ajan itsestäänselvyydet ovat näyttäytyneet aikalaisille utopioina. Tällaisia asioita on aikoinaan ollut esimerkiksi viisipäiväinen kahdeksan tunnin mittaiseen työpäivään perustuva työviikko. Utopioita vastustetaan aina ylikorostamalla niiden mahdottomuutta ja leimaamalla utopioita esittävät ihmiset jollakin tapaa typeriksi tai ajatuksissaan harhautuneiksi. Tosiasiassa pähkähulluina pidetyt ideat ovat usein juuri niitä asioita, jotka politiikkaa ja yhteiskuntaa lopulta muuttavat.

Oma pähkähullu utopiani on haave yhteiskunnasta, joka perustuu syrjimättömyydelle, tasa-arvolle, yhdenvertaisuudelle ja oikeudenmukaisuudelle. Minun unelmieni yhteiskunta on kaikille reilu eikä jätä ihmisiä pulaan niissä elämän hetkissä, joissa he tarvitsevat tukea selviytyäkseen. Tällaisessa yhteiskunnassa elämme yhteisössä, jossa jokainen voi toteuttaa itseään haluamallaan tavalla omista lähtökohdistaan käsin, eikä ketään pidetä toistaan parempana. Tämä onkin se syy, miksi kuulun puolueeseeni, Feministiseen puolueeseen: Haluamme rakentaa siltoja muurien sijaan ja pyrkiä ymmärtämään toinen toisiamme poteroihin kaivautumisen sijaan.

Haluan yhteiskunnan, jossa eri vähemmistöihin kuuluvilla ihmisillä on hyvä olla ja jossa tunnistamme yhteisön moninaisuuden ja moniäänisyyden ja pyrimme välttämään oletuksia, jotka perustuvat yksittäisille yksilön ominaisuuksille. Tällainen yhteiskunta antaa tilaa kaikelle sukupuolen ilmaisulle, moninaisten ihmissuhteiden muodostamiselle ja erilaisille kulttuurisille tavoille sekä tunnistaa moninaisuuden tuoman arvokkuuden yhteisön keskuuteen. Erilaisuus on tällaisessa yhteiskunnassa ennemmin etu ja arvostuksen kohde kuin ihmisiä toisistaan erottava tekijä. Tältä pohjalta kansalaiset pystyvät myös vaikuttamaan päätöksentekoon ruohonjuuritasolta, eikä yhteiskunta perustu ylhäältä alaspäin suuntautuvaan hierarkiaan.

Haluan nähdä ajan, jossa politiikkaa ohjaavat inhimillinen hyvinvointi, ihmisoikeudet ja luonnon kanssa sopusoinnussa eläminen. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi meidän tulee luopua talouskasvun tavoittelemisesta, lopettaa metsien avohakkuut, panostaa aiemmin luontotuhoon kuluneet resurssit luonnon suojelemiseen ja ennallistamiseen. Luonto nähdään osana ihmisyyttä ja ihminen osana luontoa, jolloin ihmistä ei aseteta muiden lajien yläpuolelle muita tärkeämmäksi. Jos jokin yhteiskunnassa tuhoaa luontoa, se pyritään korjaamaan tuota pikaa. Suorittamisen ja kilpailun sijaan arvojemme keskiössä ovat riittävä lepo, vapaa-aika ja kaikkien ihmisten hyvinvointi.

Unelmoin ajasta, jossa ei enää ole sotia, vaan eteen tulevat kiistat pyritään ratkaisemaan neuvottelemalla ja kiistoja ennalta ehkäisevillä toimilla. Haluan yhteiskunnan, jossa yhteiskunnallisten ristiriitojen yhteen sovittaminen tapahtuu dialogin voimalla eikä aseita enää tarvita. Me kaikki tulemme erilaisista lähtökohdista ja taustoista, eikä toista samanlaista ihmistä ole olemassa, joten tarvitsemme empatiaa ja kykyä reflektoida myös omaa toimintaamme tullaksemme keskenämme toimeen. Tähän tavoitteeseen pääsemme tiedostamalla eri ihmisryhmien välillä olevat syrjintää ja sortoa aiheuttavat sosiaaliset ja yhteiskunnalliset rakenteet.

Nykyhetkeen palataksemme haluan sanoa vaalipäivän kynnyksellä kaikille äänestämistä empiville ja ehdokastaan pähkäileville, että uskalla unelmoida. Uskalla nähdä parempi tulevaisuus ja äänestä sen mukaan, minkä koet oikeaksi – ei sen mukaan, mikä laskelmoidusti katsoen vaikuttaa järkevimmältä. Demokratia on juuri sen näköinen kuin millaiseksi kansalaiset sen tekevät, ja kansalaiset sitä myös muokkaavat. Feministinen puolue tukee vahvaa kansalaisyhteiskuntaa ja haluaa kehittää demokratiaa enemmän kansalaisten näköiseksi, moniääniseksi ja kaikkien oikeudet turvaavaksi yhteisöksi. Tavoitteenamme on yhteiskunta, jota kannattelevat rakkaus ja välittäminen sekä ajatus siitä, että yhteiskuntaa määrittää vahvasti se, miten se kohtelee heikoimmassa asemassa olevia jäseniään. Olen sen usein sanonut ja sanon sen uudestaan: yhteiskunta on epäonnistunut niin kauan kuin yksikin tipahtaa sen kelkasta ulos.

Kirjoittaja on kasvatustieteiden maisteri (KM) ja yhteiskuntatieteiden maisteri nuorisotyön ja - tutkimuksen painotuksella (YTM) sekä Tampereen yliopiston alumni. Riikka on eduskuntavaaliehdokas ja Feministisen puolueen Pirkanmaan piirijärjestön puheenjohtaja. Hän on myös perustanut seksuaalikasvatuksen edistämiseen keskittyvän kansalaisjärjestön, Valtakunnallinen seksuaalikasvatuksen verkosto VALVE ry:n. Riikalle tärkeää on tehdä yhteiskunnallista ja poliittista vaikuttamistyötä paremman huomisen eteen etenkin naisille ja vähemmistöille.

Julkaistu 3/2023

Takaisin sisällysluetteloon