Kun Kasari himottaa
SUSANNA LINDGREN
Mitä yhteistä on kiinankaalilla, avokadolla, Hesburgerilla, Jaakko Kolmosella ja mikroaaltouunilla? Siihen vastaa Hotelli- ja ravintolamuseon uusi teemanäyttely Kasari! – Suomalaisen ruokakulttuurin 80-luku.
Suomalaiseen 1980-lukuun yhdistetään usein voimakkaimmin nouseva juppikulttuuri, mutta myös ruoalla on suuri merkitys vuosikymmentä muisteltaessa. 1980-luvusta on jo riittävän pitkä aika, jotta siihen voi suhtautua historiallisena aikakautena, ja toisaalta se on niin lähellä, että muistot ovat edelleen vahvat ja elävät – ja niitä on monilla.
Kasari!-näyttely on koottu Hotelli- ja ravintolamuseon omista kokoelmista sekä museon syksyllä 2013 yleisöltä keräämistä aineistoista. Tässä Kadonneen kasarin metsästyksessä saatiin esimerkiksi yli 200 vastausta 1980-luvun suosikki- ja inhokkiruoiksi. Ykköspaikan herkullisissa makumuistoissa sai itseoikeutetusti makaronilaatikko, mutta myös pizzaa, lasagnea, lehtipihviä, kanaviillokkia ja tillilihaa muistellaan kasarinmakuisina herkkuina tai ainakin kiistämättöminä ja unohtumattomina klassikoina niin kotona kuin kouluruokalassa.
Kasari! on näyttelynä mainio pieni aikamatka. Kooltaan se ei ole suuri, mutta tilan houkuttelevuuteen on panostettu pienin yksityiskohdin niin tarkasti, että museokävijä jää huomaamattaan tutkailemaan vaikkapa pöytäkeskusteluvinkkejä ja ruokalistoja. Näyttelyssä saa heti alkuun eläytyä 80-lukuun pukeutumalla halutessaan aikakauden muotiluomuksiin ja ihailemalla niitä tietenkin seinään kiinnitetystä palapeilistä. Tässä vaiheessa jään luulisi sulavan hieman vieraammankin seurueen kesken, mutta ainakin yksin tai tuttujen kanssa liikkuvalla museovieraalla on hauskaa.
Näyttelytilaan on rakennettu kaksi erilaista 1980-luvun ravintolamiljöötä: ranskalaisen nouvelle cuisinen henkeä noudatteleva hienompi ravintola sekä kaikille tuttu Rosso. Molemmat kuvaavat 1980-luvulla tapahtunutta muutosta ihmisten vapaa-ajassa ja mieltymyksissä. Rahaa oli tuolloin käytössä enemmän kuin ennen ja ravintolassa syömisestä tuli muodikasta. Samalla asiakkaista tuli valikoivampia ja ravintoloiden oli alettava erikoistua miellyttääkseen ja houkutellakseen asiakaskuntaa. Yksi tärkeä kohderyhmä olivat lapsiperheet, ja erilaiset lastenannokset ranskalaisineen, nakkeineen ja spagetteineen ilmaantuivat yhä useampien ravintoloiden ruokalistoille.
Kattoon kiinnitetyt esimerkkiruokalistat elävöittävät näyttelytilaa hauskasti. Ne kertovat myös omalta osaltaan suomalaisten makuhermojen 1980-luvulla kokemasta muutoksesta. Ulkona syömisen lisääntymisen ja ravintoloiden erikoistumisen ohella suoraan lautasella nähtiin melkoinen vallankumous, kun tuoreet raaka-aineet, erilaiset mausteet ja yrtit sekä ennen maistamattomat uutuudet tekivät itselleen tilaa. Kasariuutuuksia olivat esimerkiksi appelsiiniankka, balsamico, tuoreparsa, tartar ja viherpippurit. Hampurilaiset olivat saapuneet Suomeen jo aiemmin, mutta vasta kasari teki niistä kiinteän osan suomalaista (pika)ruokakulttuuria. Myös juomapuoli uudistui, kun ihmisten kiinnostus mietoihin alkoholijuomiin kasvoi ja huomio kiinnittyi alkoholiprosentin sijaan makuun ja käyttötapaan.
Toki 1980-luvun ruokaan liittyy muutakin kuin ravintoloita, sillä myös kotona koettiin monenlaisia muutoksia ja uudistuksia ruokaan ja ruoanlaittoon liittyen. Tämä on otettu Kasari!-näyttelyssä keskeisesti huomioon. Mäntypintainen keittiömiljöö esittelee suomalaisen 1980-luvun kotikeittiön mikroaaltouuneineen ja munankeittimineen. Jääkaapista löytyvät kaikki ajan uusimmat ja samalla rakkaimmat tuotteet tetrapillimehuista annospakattuihin jugurtteihin ja edamviipaleesta eineksiin. Tarkempi kurkkaus kaappeihin ja laatikostoihin paljastaa hurmaavat kasarihenkiset astiastot sekä lauantaikarkkikätkön.
1980-luvulla ruoanlaitosta ja ruoasta ylipäänsä tuli ensi kertaa harrastus ja elämäntapa, ja myös miehet alkoivat ottaa osaa perheen ruokahuoltoon. Kotikeittiöt koneellistuivat ja arki helpottui, kun kaikkea ei tarvinnut enää tehdä itse. Mikroaaltouuni oli suuri hitti, ja sillä kehuttiin voivan tehdä kaiken ruoan alusta loppuun, mikä kuitenkin edellytti huolellista perehtymistä koneen käyttöön ja kenties jokusen yrityksen ja erehdyksen.
Samalla kun teknologia kehittyi ja tuli arkisemmaksi, keittokirjabisnes kukoisti. Uusia reseptejä kokeiltiin innolla, ja uudet ruoat saivat tilaa kotien ruokapöydissä. Myös ruoan terveellisyyteen kiinnitettiin tiedon lisääntyessä yhä enemmän huomiota. Oma vaikutuksensa oli uudella ammattiryhmällä, julkkiskokeilla, jotka tulivat ennen kaikkea Patakakkosen kokin Jaakko Kolmosen johdolla tutuiksi suomalaiskodeissa.
Hotelli- ja ravintolamuseon Kasari!-näyttely on vinkeä kokonaisuus ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Näyttelyn kiertäminen käy vikkelästi, mutta samalla voi rauhassa uppoutua omiin kasarimuistoihinsa tai ilahduttaa niillä kanssavierailijaa. Keskustelua näyttelyn teemasta saanee helposti aikaiseksi, sillä jokainen 1980-luvulla elänyt on myös syönyt kasaristi. Sekä esine- että muistitietokokoelmia on hyödynnetty hauskasti ja monipuolisesti – on ääntä, kuvaa, tekstiä ja kosketeltavaa – eikä Kasari! ota itseään liian vakavasti. Näin helposti lähestyttävä näyttely ilahduttaa museokävijää, ja näennäisen arkinen aihepiiri mahdollistaa laajan näkökulman ja lempeän katseen monin tavoin ristiriitaiseen 1980-lukuun.
Kirjallisuus
Näyttelyjulkaisu Kasari! – Suomalaisen ruokakulttuurin 80-luku, päätoimittaja Anu Kehusmaa.
Aukioloajat ja sisäänpääsy
Kasari! Suomalaisen ruokakulttuurin 80-luku on esillä Hotelli- ja ravintolamuseossa 25.10.2015 asti.
Hotelli- ja ravintolamuseo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, Helsinki Avoinna ti–su 11–18 Liput: 7 e / 4 e / yksi alle 15-vuotias lapsi aikuisen seurassa ilmaiseksi