Pääkirjoitus: Taantuma ja taantumus

REETTA EIRANEN

Hybris kantaa vastuunsa ajan hengen muodostamisesta, ja syksyn numero luotaa taantuman ja taantumuksen syövereitä näkymättömän käden heitellessä kansallisvaltioita miten sattuu. EU:laiset ovat kommentoineet pitkin syksyä, kuinka he yrittävät taltuttaa suuttuneen ja epävakaan olion nimeltä Markkinat. He ovat suunnitelleet rahoituspaketteja viikonloppuja ja öitä myöten, ja uutisissa kerrotaan, että nyt täytyy vain odotella maanantaiaamua, jotta nähdään, miten Markkinat reagoivat ja ollaanko onnistuttu.

Alarakenne on nyt mullinmallin, mutta miten voi ylärakenne? Hybris ei aio kerätä kolehtia Irlannille, mutta numeromme tarjoaa ilmaista hengen ravintoa laman ja pimeän vuodenajan moukaroimille kansalaisille. Artikkelimme tarjoavat näkökulmia taantumuksen pohdintaan: Saako taloudellisen tilanteen taantuneisuus aikaan myös henkistä taantumaa – dekadenssia, lama-ajan unohtumatonta viihdettä? Vai onko henkinen taantuma inhimillisen olemisen keskeinen piirre?

Henkinen taantuma voi olla alakuloa, luovuttamisen mielialaa sekä pelkoa uutta ja vierasta kohtaan. Tämän voisi diagnosoida pahanlaatuiseksi henkiseksi taantumaksi. Toisaalta haluaisimme muistuttaa, että henkisestä taantumasta voidaan identifioida myös hyvänlaatuinen variantti. Se ilmenee riehakkuutena, karnevalismina ja jopa luovuutena. Saattaa esimerkiksi olla, että pakottavimman ja hysteerisimmän naurukohtauksen saat juuri taantumuksen ilmapiirissä. Pieni annos hyvänlaatuista henkistä taantumista voi auttaa irtautumaan sovinnaisista ajattelumalleista ja teennäisestä älyllisyydestä.

Hybriksenkin tavoitteena on olla uskottava muttei vakava, suora muttei yksinkertainen sekä viihdyttävä muttei typerä.