2013 - 01 - kansi_1301_f.png

Pääkirjoitus: Lama-ajan (lasten) lehti

REETTA EIRANEN

Euroopan talouskriisi ei ole vieläkään ratkennut, vaikka jo Hybriksen ensimmäinen ainoastaan netissä ilmestynyt numero syksyllä 2010 julkaistiin teemalla ”Taantuma ja taantumus”. Tuolloin leikittelimme vielä lama-ajan viihteellä ja flirttailimme dekadentin turmeluksen kanssa, mutta nyt on tosi kyseessä. Hybriksen toimituskunta haluaa ilmaista huolensa siitä, että niin sanotut tavalliset ihmiset eli tavikset eivät pysy talouskeskustelun perässä. Tämä ei ole häpeäksi tavikselle, sillä pelottavan usein vaikuttaa siltä, että taloutta eivät ymmärrä edes sitä hoitavat poliittis-taloudellisissa ytimissä toimivat tyypit.

Monimutkaisen, ihmisen kontrollin ulkopuolelle siirtyvän tekoälyn kehittyminen on tyypillinen scifi-teema. Kuitenkin jo nyt on olemassa monimutkainen taloudellinen ja poliittinen sekasotku, joka näyttää olevan kontrollin ja ennakoinnin ulkopuolella. Näkymätön käsi on läimäytellyt Eurooppaa jo hyvän tovin eikä loppua näy.

Tämä numero sisältää neljä kovaa artikkelia, jotka tarkastelevat talouden ja tavisten suhdetta erilaisten teemojen ja aikakausien läpi. Niissä käsitellään 1930-luvun pula-aikaa, 1970-luvun yhteiskuntakriittistä kirjallisuutta, talouden retoriikkaa ja taidekauppoja. ”Talouden värisuora” -kolumnikokoelmassa kolme erilaista poliittista ajattelusuuntaa edustavaa nuorta miestä ruotii talouskriisin syitä ja toivottavia toimenpiteitä. Sokerina tai sakkana pohjalla on talouskirjabattle, jossa mittaa toisistaan ottavat Sixten ja Björn.

Hybris näyttää muuten olevan lama-ajan lehti. Se perustettiin kriisin vuonna 2008, kun Yhdysvalloissa rysähti, ja toimituskunta koostuu 1990-luvulla ala-asteiässä olleista lama-ajan lapsista. Olemme työstäneet lamasuhdettamme ottamalla talousasioihin rehellisen epä-älyllisen näkökulman lamamusiikkia fiilistelleessä levyraadissa. Muistatko vielä nämä hitit?