artikkeli

LARRY DAVID JA BROOKLYNIN KATUTASON VIESTIT – Kuinka mikrotason viestit kytkeytyvät laajempaan viestiverkostoon USA:ssa?

Paula Puolakka

Elämme internetin, sosiaalisen median sekä jatkuvan uutisoinnin aikakautta. Ihmiset ovat tottuneet, että ”kaikki” tieto sekä ”tärkeimmät” uutiset ovat saatavilla heti ja yhdellä napin painalluksella. Kun suomalaiset puhuvat USA:n asioista, niin he tarkoittavat niitä asioita, joita internetin, sosiaalisen median sekä korkeimpien suomalaisten tahojen valtaväestölle tarjoamien uutiskanavien tarkasti rajattujen uutispalojen avulla tarjotaan USA:sta niin sanottuina yleispätevinä kuvauksina. Kuitenkin, USA koostuu esimerkiksi lakien ja tapojen osalta toisistaan poikkeavista osavaltioista sekä kaupungeista ja asuinalueista. Esimerkiksi MTV3:n tai Ylen uutisten mukaan ”tämän päivän tulenpalava uutisaihe USA:sta” saattaa esimerkiksi olla uutinen Portlandin kaupungista Oregonin osavaltiosta, mikä ei millään tapaa liity muihin kaupunkeihin tai vaikka USA:n liittovaltion hallintoon.

Tässä artikkelissa pohdin sitä, miten paikallistason ja valtakunnallisen tason viestiverkot kytkeytyvät USA:ssa toisiinsa käyttäen päälähteenäni New Yorkin Brooklynistä kotoisin olevaa juutalaista stand-up koomikkoa Lawrence Gene Davidia (s. 2.7.1947), joka tunnetaan julkisuudessa nimellä Larry David. Hän tuli tunnetuksi Seinfeld-sarjan (1989–1998) sekä Curb Your Enthusiasm -sarjan (2000–) luojana ja käsikirjoittajana. ”Curbissa” hän esittää fiktiivistä itseään, ”Larry Davidia”, josta läheisimmät miespuoliset ystävät käyttävät myös nimeä LD. Vaikka Larry David nousi kuuluisuuteen 1990-luvulla, niin hänen uransa komedian parissa alkoi jo nuorena miehenä Brooklynissä. Artikkelissa kysyn: kuinka Larry Davidin paikkakuntakohtaiset mikrotason viestit ovat kytkeytyneet laajempaan viestiverkostoon USA:ssa? Pohdin samalla, onko todellinen tieto USA:sta ja sen yksittäisistä kansalaisista evätty (esimerkiksi suomalaisilta) uutisten tekijöiltä ja niin sanotuilta someguruilta maantieteellisen sekä fyysisen etäisyyden vuoksi? Mihin Larry Davidin luomat kytkökset perustuvat?

Artikkelini pohjalla on päivitetty, Brooklynin katutason viestiverkostoihin rajattu, otanta 2012 Oulun yliopistolla tekemästäni aate- ja oppihistorian pro gradu-tutkielmasta ”Brooklynistä Curb Your Enthusiasmiin”: Stand-up koomikko Larry David osana katutason ja yleismaailmallisen juutalaisten kertomusten verkostoa. Tutkielma oli aatehistoriallista mentaliteettien tutkimista yhdistettynä mikrohistorian tutkimisen menetelmiin, jotka yhdistyivät muun muassa kielentutkimuksen narratiivin eli kerronnallisten kokonaisuuksien analysoinnin teorioihin.

Tutkimustilanne ja aikaisempiin tutkimuksiin liittyvät ongelmat

Kun aloitin tutkimukseni teon, ei Larry Davidin sarjaan ja hahmoon pohjaten ollut kirjoitettu kuin yksi laaja tieteellinen artikkeli, David Gilottan Negotiating Jewishness: Curb Your Enthusiasm and the Schlemiel Tradition (2010) 1 . Artikkelissa väitettiin, että Larry Davidin persoona olisi suora jatke Woody Allenin aikoinaan lanseeraamaan schlemiel-hahmoon eli juutalaiseen luuseriin, joka ”ei koskaan voita”. Artikkelin johtopäätökset kumosin virheellisinä tutkimuksessani: Larry David on brooklyniitti, tough cookie. 2

Vuoden 2012 jälkeen Curb Your Enthusiasm -sarjaa on käytetty neurobiologian alueen dementiatutkimuksen apuvälineenä Kalifornian yliopistolla (UCI) sekä Amsterdamin yliopiston media-alan maisterintutkimuksessa. Vuoden 2012 tutkimukseni on heiltä jäänyt noteeraamatta, eli tekemäni tieteellistä pohjatyötä ei ole otettu huomioon, koska työstäni ei ollut saatavilla englanninkielistä nettiversiota.

Kalifornian yliopiston tutkimus ei suoraan liity tämän artikkelini aihealueeseen. Kuitenkin, velvollisuuteni on aiempaa tutkimusta tehneenä mainita, että UCI:n neurobiologian laitoksen johtajan dementiakeskittynyt tutkimusasetelma on mielestäni loukkaus Larry Davidia kohtaan. Hänen työnsä on sullottu niin sanottuun vanhustyönkategoriaan, vaikka jokainen hänen esiintymisiään nähnyt tietää, ettei hän ole ihminen, jonka älylliset toiminnot olisivat hidastuneet iän myötä, mikä antaisi perustan käyttää ”Curbia” osana dementiatutkimusta. Tästä ikäteemasta ja niin kutsutusta ikärasismista kävin keskustelua tutkimuksessani vuonna 2012. 3

Kuvitus: Josefina Sipinen

Kuvitus: Josefina Sipinen

Peter Giggin Amsterdamin yliopistolle tekemän maisteritutkielman Awkwardness, or, the Cultural Logic of Larry David (2015) lähtökohta on narratiivin tutkiminen ja erityisesti kiusallisuuden ilmeneminen ”Curbin” dialogin kautta. Ikävä kyllä, Gigg tukeutuu johtopäätöksissään Larry Davidin haastatteluiden ja puheiden eli pääasiallisen lähteen sijaan esimerkiksi Karl Marxin ajatuksiin. Gigg käyttää tutkielmassaan marxilaiseen ideologiaan pohjaavia tutkimuskirjoja, joiden pohjalta hän väittää, muun muassa, että ”Curbissa” esiintyvä kiusallisuus näyttäisi heijastavan ja kuvaavan marxilaisuuden painottamaa ”kokemusta nykyisyydestä”. Tämän toteamuksen perään Gigg selittää, että ainakin näin hän itse kokee yksilönä, joka on ”valkoisen, läntisen keskiluokan” lokerossa. 4 Kunnollista selitystä Gigg ei anna sille, miten lokerointi liittyy Brooklynin juutalaiseen stand-up koomikko Larry Davidiin.

Theodore John Kaczynski on todennut, että tällainen vasemmalle vetävä ajattelu, jossa ideasta tulee niin sanotusti itseään ylianalysoiva ideaali, on ongelma yhteiskunnassa: se estää asioiden kehityksen sekä konkreettisen toiminnan eli sen, että huonoksi koetut asiat saataisiin käsin kosketeltavasti muutettua positiivisempaan suuntaan. 5 Akateemiseksi kutsutussa tutkimuksessa tämä tarkoittaa, minulle, sitä, että meidän täytyy keskittyä mahdollisimman paljon päälähteen itsensä käyttämiin toteamuksiin sen sijaan, että yrittäisimme sulloa hänet omista tunneperäisistä syistämme ennakolta valittuun teoreettiseen lokeroon, joka edustaa päälähteen kannalta merkityksetöntä ideologiaa. Kyse ei ole niinkään rakkaudesta päälähdettä kohtaan, kuten jotkut historian tutkijat käsittävät rakkauden romanttiseksi tai eroottiseksi rakkaudeksi. 6 Minulle se on sitä, että tähdätään muiden yksilöiden oikeudenmukaiseen ja järkiperäiseen kohteluun eli ihmisrakkauteen. Samaa ymmärryksen kultivoimista ja sanojen välistä löytyvän yhteisymmärryksen vaalimista on peräänkuuluttanut myös esikuvani Ludwig Wittgenstein. 7

Mielestäni Gigg ei yllä mainitsemaani päälähteen kunnioittamiseen ja ihmisrakkauteen, kun hän esittää, että kiusallisuudella rellestäminen päivittäisessä elämässä tekisi ihmisestä sosiopaatin. Gigg kirjoittaa, että ”Curb” luo kiusallisuutta, mutta se on myös luotu kiusallisuudessa. 8 Herra Kaczynskin ja herra Wittgensteinin objektiivisuuden ohjenuorien perusteella henkilökohtainen tulkintani on, että Gigg esittää, että herra David on luonut työnsä itselleen luonnollisessa sosiopaattisessa tilassa ja että Davidin töiden kautta hänen sosiopaattisuutensa leviäisi muihin ihmisiin.

Tietojeni mukaan Larry Davidista ei ole koskaan yksikään psykologi tai psykiatri tehnyt virallista ja julkisuuteen päätynyttä arviota, että hän olisi sosiopaatti tai että hänellä olisi muitakaan mielentason ongelmia. Herra Davidin aikuinen tytär kertoi viimeksi 2020 lehdistölle, että hänen isänsä on täysin päinvastainen kuin hänen esittämänsä hahmo: isä ei halua tapella kenenkään kanssa, hän on kiltti ja lempeä, eikä kestä kuunnella muiden ihmisten välisiä riitoja. 9

Larry David on joutunut myös itse korjaamaan häneen yhdistettyjä oletuksia. Esimerkiksi Today Show:ssa vuonna 2017 hänelle esitettiin, että yliopistotason tutkimuksessa oli todettu, kuinka naiset pitävät kaljuja miehiä puoleensavetävämpinä, itsevarmempina ja dominoivampina kuin miehiä, joilla on hiukset, ja tällä viitattiin myös herra Davidiin. Herra David kommentoi tuloksia sanoin: ”What a crock of shit!” 10

Yhdyn herra Davidin näkemykseen. Yksi tutkimukseni osa-alueista käsitteli kaljuuden esiintymistä juutalaisessa kulttuurissa. Tutkimuksessa kävi selväksi, että kaljuus on juutalaisessa kulttuurissa nähty ainoastaan sairautena. Herra Davidin itsevarmuus itse asiassa rakentunut tämän vaietun, mutta juutalaisten tiedostaman epävarmuuden päälle. 11 Aiheeseen liittyvä artikkelini ”Pitkän, tumman ja komean miehen” -myytti ja Larry Davidin vastaisku ilmestyi Helsingin juutalaisen seurakunnan Hakehila-lehden numerossa 4/2013.

Tähän artikkeliin muiden tutkimuksien ongelmat heijastuvat siten, että kun pro graduni valmistui vuonna 2012, niin jatkotutkimusmahdollisuuksina näin perinteisistä juutalaisista tarinoista löytyvien asenteiden syvemmän tarkastelun liittyen esimerkiksi kaljuuden merkitykseen sekä sen tarkastelun, miksi Brooklynin juutalaisslangin kuuleminen aiheuttaa ihmisissä negatiivisia mielenyhtymiä. 12 Herra Kaczynskin ja herra Wittgensteinin peräänkuuluttaman ymmärryksen kasvattamisen sijaan – jotta pro gradussa laajasti käsittelemäni historiallisesti ja globaalisti laajamittainen juutalaisten vainoaminen ja kiusaaminen voitaisiin todeta irrationaaliseksi toiminnaksi ja näin ollen sitä ei tarvitsisi kenenkään enää harjoittaa – joudun tässä artikkelissa käsittelemään herra Davidin persoonaan liittyviä seikkoja, koska ulkomaisissa tutkimuksissa herra Davidin arkipersoona on sotkettu televisiosarjan fiktiiviseen hahmoon 13 . Toisin sanoen, artikkelini kautta korjaan havaitsemiani virhetulkintoja herra Davidista ja kerron löytämieni lähdemateriaalien avulla sen mitä kykenen herra Davidin paikkakuntakohtaisten mikrotason viestien kytkeytymisestä laajempaan viestiverkostoon USA:ssa.

Herra David ja Brooklyn

Lawrence Gene David, myöhemmin tunnettu nimellä Larry David, syntyi 2.7.1947 Brooklynissa juutalaisperheen vesaksi. 14 Hän on kuvaillut lapsuuden ja nuoruuden tiivistä sukuyhteisöä seuraavasti: Everybody knew everyone’s business, and constant screaming all the time. 15 Kysymykseen, oliko hänen lapsuutensa onnellinen, on herra David vastannut:

Well, is anyone’s childhood in Brooklyn really happy? You’ve got all these people piled on top of each other, screaming at each other all the time, but it was… Ah, I think it was happy. I had problems, like everyone else. But I don’t remember being an unhappy child. 16

Davidin suvun ja perheen toimintamallit ja mentaliteetit olivat kosketuksissa muiden Brooklynin alueen juutalaisten perheiden toimintamalleihin ja mentaliteetteihin: ne pohjasivat niin aikaisin kuin 1850-luvulla Brooklyniin muuttaneiden juutalaisten perintöön. Alueen ensimmäiset juutalaiset asukkaat olivat olleet pääasiassa venäläisiä lasikauppiaita ja pienliikkeidenomistajaperheitä. Brooklynin juutalaisten määrä kasvoi suhteellisen tasaisesti seuraavat 30 vuotta, mutta 1880-luvun jälkeen asutus kasvoi räjähdysmäisesti. Syynä äkilliselle kasvulle olivat juutalaisten työ- ja elinolosuhteissa tapahtuneet radikaalit, negatiiviset muutokset niin Venäjällä, Puolassa kuin esimerkiksi Iso-Britanniassa ja Saksassa. Brooklyniin saapuneiden asuintaustat olivat pääasiallisesti Puolassa, juutalaisille tarkoitetuissa maalaiskylissä. 17

Vuosien 1899 ja 1924 välillä 2,5 miljoonaa juutalaista muutti Amerikkaan, ja suurin osa heistä jäi asumaan New Yorkiin. 18 Brooklynissä oli suuri määrä vanhoja juutalaisia tapoja tiukasti noudattavia hasidijuutalaisia, mutta siellä asui myös suuri määrä reformijuutalaisia. Davidin suku kuului vapaamielisiin. He tahtoivat tehdä töitä, menestyä sekä päästä osaksi yhteiskuntaa ja toimia sen täysivaltaisina jäseninä. Kun vanhakantaisia juutalaisia tapoja noudattavat brooklyniläiset keskittyivät rabbikoulujen ja juutalaisten sanomalehtien perustamiseen ja pyörittämiseen, keskittyivät vapaamielisemmät minkä tahansa työn saamiseen. 19

Larry Davidin halu menestyä näkyi jo lapsena, mutta se ilmeni jonkinlaisena epätoivona. Hän kertoo ajatelleensa jo nelivuotiaana, että jokainen oman talonsa omistava oli rikas, ja että hän oppi jo tällöin kadehtimaan niitä, joilla ”oli kaikkea”. Tämä ajattelutapa peilasi Davidin ympärillä olevien aikuisten asenteita. 20

”Curbissa” Larry David ei kerro Brooklynistä. Hänen taustansa tulevat sarjassa kuitenkin esille luonnollisen puhetavan eli ennen viittä ikävuotta kehittyneen ja pysyväksi jääneen aksentin 21 kautta sekä Brooklyn-sidonnaisten toimintamallien kautta. Kielitieteilijä Floyd Skootin mukaan nämä kytkeytyvät amerikkalaisessa massaviihteessä negatiivisiin mielenyhtymiin: gangstereihin, baarimikkoihin ja poliiseihin, karujen katujen kasvatteihin. 22 Jakso Affirmative Action on poikkeus, jossa Larry David tuo esille brooklyniläisten vanhempiensa kovaa asennetta lastenkasvatukseen. Hän pyrkii hahmottamaan auton navigointijärjestelmän toimivuuden ja alkaa yllättäen ruotia toimintaansa liioitellun pilkallisella äänellä. Tämä peilaa siitä, kuinka hänen isänsä reagoi hänen tekemisiinsä lapsena.

Larry: I can’t wait to call my parents. They are gonna be proud of me! When I tell my father I figured out that navigation system, he’s gonna flip his wig! And he’s got one too!

Larry: Oh, he’s gonna be so proud of Larry figuring out the navigation system!

Larry: Daddy, I’m not so stupid! 23

Herra David katutason verkostoja luomassa

27-vuotiaana Larry David ajautui stand-upin pariin. 24 Tätä ennen hän oli opiskeli 1970-luvulla historiaa ja liiketaloutta. Hän oli ollut myös värväytyneenä armeijassa 25 ja työskennellyt Manhattanilla limusiini- ja taksinkuljettajana sekä televisiokorjaajana ja rintaliivimyyjänä. 26 Herra David on kertonut elämäntilanteestaan alle kolmekymppisenä sekä uravalinnastaan seuraavasti:

She [mother] literally begged me to take a civil service test. ’Please Larry, take the test.’ She was like Rod Steiger ’On the Waterfront’ begging Brando to take the money in the car. ’Please Larry, take the test. Take the civil service test. Take it. Take it.’ I said: ’No.’ She said: ’What are you going to do?’ And I really didn’t know. At the time I was supporting myself by driving a limo - - - then one night I went to the Improv, saw a bunch of comedians, and I thought: ’Jesus. These people are just like me. They’ve complete losers who do nothing, and get up, and talk about how miserable they are… Are you kidding? I can do that. 27

Klubeilla Larry David pääsi tutustumaan muihin juutalaisiin koomikoihin ja viihdemaailman taitajiin. Nämä kytkökset mahdollistivat hänelle vuosien 1980 ja 1982 välillä paikan myöhäisillan sketsiohjelmasta nimeltä Fridays, jota tehtiin Los Angelesissa. 28

1980-luvun lopulla Larry David sai kaksi pientä sivuroolia Brooklynin juutalaisen koomikon sekä ohjaajan Woody Allenin elokuvista Radio Days (1987) ja New York Stories (1989). Koomikoiden välinen yhteistyö ei loppunut, vaikka heidän kummankin nimeä kantavia fiktiivisiä tuotoksia ei ”putkahtanut” massojen silmien eteen vuoden välein. Vuonna 2009 Woody Allenin ohjaama ja käsikirjoittama ja Larry Davidin tähdittämä Whatever Works julkaistiin: tunnetusti Allenin elokuvien suunnittelu- ja tuotantoprosessit ovat vuosien mittaisia tiimitöitä eli toteutus vaatii mukana olevilta ihmisiltä monen tasoista yhteistyötä ja kommunikaatiota. Hän oli varta vasten tahtonut Davidin päärooliin. 29

Isoksi tähdeksi Larry David nousi 1990-luvulla Seinfeld-sarjan myötä, jonka hän oli luonut yhdessä New Yorkin komediaklubeilta nostetta saaneen juutalaisen koomikon Jerry Seinfeldin kanssa, joka tosin ei ollut Davidin tavoin brooklyniitti. Brooklynissä syntyneitä ja varttuneita juutalaisia stand-up koomikoita, joiden esivanhemmat muuttivat Amerikkaan 1800-luvulla ja jotka kohosivat suurten massojen näyttelijäsuosikeiksi Amerikassa, löytyy itse asiassa Davidin lisäksi vain kahdeksan: Woody Allen, Mel Brooks, Phil Silvers, Buddy Hacket, Andrew Dice Clay, Joan Collins sekä Moe ja Curly Howard. 30

Tutkimuksessani 2012 kävi selväksi, että Larry David edustaa esiintymisillään niin sanottua brooklyniläistä perusäijää. Hänen omanlainen machoilunsa on yli osavaltiorajojen vedonnut amerikkalaisiin: hän on uskaltanut sanoa ääneen sen, mitä muut ovat tuntuneet ajattelevan. 31 Hän ei kuitenkaan ole lihaksikas öykkäri. Hänestä huokuu luonnollinen herkkyys. Tämä on yksi ominaisuus, jonka kultivoimiseen juutalaisia miehiä kannustettiin juutalaisten yliopisto- ja taidepiireissä 1900-luvun alkupuolelta eteenpäin. 32 Larry Davidin suosion yksi syy on varmasti myös tässä eli että monet korkeammin koulutetut Amerikan juutalaiset näkevät herra Davidissa ominaisuuksia, joiden kehittämiseen heitä itseään on varhaisaikuisuudessa ajettu eli joiden kerrottiin olevan lähtökohtaisesti hyviä.

Larry Davidin Brooklyn-keskeiset mikrotason viestit eli lapsuuden ja nuoruuden ympäristön muokkaamat henkilökohtaiset ajatukset sekä tuntemukset yhdistyivät isompaan viestiverkostoon USA:ssa Jerry Seinfeldin antaman tuen sekä tuotantoyhtiötason kontaktien avulla. Seinfeldin myötä saadut kontaktit puolestaan avasivat myöhemmin ja pelkästään Davidin persoonaan, ajatuksiin ja tuntemuksiin perustuvan sarjan eli ”Curbin” tuotannon HBO -kanavalle, joka puolestaan nosti ja vakiinnutti Davidin osaksi niin sanottuja viihteen trendipiirejä USA:ssa. Muun muassa, vuodesta 2015 lähtien David on tämän tästä vieraillut Saturday Night Live –ohjelmassa (SNL), ja hän on tullut tunnetuksi etenkin Bernie Sanders -imitaatioista eli esittäessään niin uusliberaalina, vasemmistoväritteisenä demokraattina kuin sitoutumattomana tunnettua Brooklynin juutalaista poliitikkoa Bernard Sandersia. 33

Tähän rinnastettuna on mielenkiintoista, että niin sanottua poliittista vastapuolta edustava ja New Yorkissa syntynyt ja varttunut presidentti Donald J. Trump on käyttänyt Larry Davidin töitä agendansa pönkittämiseen, muun muassa jakamalla Twitterissä kymmenille miljoonille seuraajilleen otteita Davidin töistä. Miehet tuntevat toisensa työelämästä. Esimerkiksi kerran Trumpin ollessa vierailevana esiintyjänä SNL:ssa herra David kävi niin sanotusti häiriköimässä lähetystä. Kun herra Trump kysyi syytä Davidin ”yllättävälle” toiminnalle, niin tämä totesi Trumpille rentoon tyyliinsä, että hän toimi kuten toimi, koska sai siitä maksun. 34

On myös huomioitavaa, etteivät Davidin viime vuosien haastattelut koske pelkästään hänen töitään. Brooklyniläiseltä pyydetään kommentteja esimerkiksi USA:n eri kaupunkien urheilujoukkueiden toimintaan, koska yleiseksi tiedoksi on televisiosarjojen perusteella muodostunut, että hän on urheilufanaatikko. 35

Vuonna 2012 toin tutkimuksessani esille, että Larry Davidin persoona ja käytös eivät ole 2000-luvulle tultaessa muuttuneet siitä, mitä ne ovat aina olleet. Hänen kasvanut suosionsa USA:ssa perustuu juuri sille, että hän on tismalleen sellainen, joksi HaShem – juutalaisten luoja, jonka nimeä ei saa lausua ääneen – hänet loi, ja ettei hän suostu kaunistelemaan näkemyksiään minkäänlaisen painostuksen edessä. 36

Tiedon luonne suhteessa maantieteelliseen ja fyysiseen etäisyyteen

Siinä missä Suomi on vain hieman yli viiden miljoonan yksilön luoma kokonaisuus, on USA noin 330 miljoonan yksilön asuttama valtio. Esimerkiksi ”juutalaisryhmän” sisällä on jo pienten amerikkalaisten kaupunkiyhteisöjen sisällä kulttuurisia sekä ajatuksellisia eroja. Tämä yhteisöjen heterogeenisyys eli sekakoosteisuus katoaa ajatustasolla, mitä kauempana tulkitsijat ovat päälähteestä ja mitä kauempaa asioita yritetään tarkastella, eli kun maantieteellistä ja fyysistä etäisyyttä yritetään paikata ja korvata teknologisten apuvälineiden, internetin sekä uutis- ja somekanavien – eli kolmansien osapuolien – avulla.

Tällaisista seikoista, muun muassa, on herra Theodore John Kaczynski kirjoittanut ja puhunut pitkän uransa aikana, ja hän itse on ollut malliesimerkki siitä, tarkastelemmeko muita ihmisiä niin kutsutun (ääri)vasemmistolaisen 37 ideologian kautta laajoihin yleisluonnollisiin lokeroihin asetettavina ja teknologian keinoin sinne-tänne ohjailtavina laumoina, vai tarkastelemmeko muita ihmisiä esimerkiksi elokuva- ja televisioyhtiön tai valtiollisten laitosten syystä X tai Y demonisoimina yksiulotteisina hahmoina, joihin ulkopuoliset voivat ilman mitään totuuspohjaa liittää henkilökohtaisia tunteita ja mielikuvia sen sijaan, että pyrkisivät näkemään ihmisen fiktiivisen hahmon takana ja toimimaan hänen kanssaan jonkintasoisen yksilökohtaisen totuuden pohjalta. 38 Reserviläis- ja Pohjois-Savon reserviupseeripiiri palkitsivat näitä ajatuksia puntaroivan ja kunnioittavan esseeni kunniamaininnalla vuonna 2019. 39

Larry David on kyennyt saamaan Brooklynin katutason viestinsä osaksi laajempaa viestiverkkoa USA:ssa, koska hän on pakottanut itsensä osallistumaan erilaisiin epämiellyttäviltä tuntuviin sosiaalisiin tapahtumiin ja pyrkinyt tulemaan toimeen erilaisten yksilöiden kanssa, vaikka sisimmässään nauttisi yksinolosta. Larry Davidin esittämä Larry David-hahmo ”Curbissa” ei ole itse Larry David eli hän ei ole kotioloissa läheistensä mukaan hahmonsa kaltainen ajattelija ja toimija. Herra David on viimeksi alkuvuonna 2020 kertonut, että hän joutui lapsuuden Brooklynissä saman asuinalueen italialaissukuisten lasten kovistelemaksi pelkästään siksi, että hän (eli poikkeavaan etniseen ja sosiaaliseen ryhmään kuuluva yksilö) käveli heitä kadulla vastaan. Tällaisista syistä johtuen hän pyrkii arkielämässään välttämään turhaa suunsoittoa eikä ymmärrä muiden tarvetta jatkuvalle avautumiselle ja riitelemiselle, joka on niin sanottua normaalia toimintaa niin sanotuille moderneille ihmisille sosiaalisessa mediassa. 40

Larry David on malliesimerkki siitä, kuinka rehellisyys ja perusjärki ovat ominaisuuksia, jotka loppujen lopuksi tekevät amerikkalaisiin vaikutuksen. Niiden laaja tukeminen ja levittäminen ohittavat tämän tästä pelkkään uskontoon, ihonväriin, sukupuoleen tai ikään perustuvan uutisoinnin ja mainonnan. Hänen Brooklyn-tason viestinsä eivät olisi päässeet kytkeytymään laajempiin amerikkalaisiin viestiverkostoihin, ellei hän olisi aikoinaan käyttänyt jalkojaan eli liikkunut ihmisten keskuudessa ja ottanut ihmisiä vastaan sellaisina kuin he luonnostaan olivat. Tällainen toiminta sekä fyysinen aktiivisuus voivat suomalaisista vaikuttaa niin sanotusti kuolleelle ja turhalle toiminnalle vuonna 2020, kun työt ovat koronapandemian vuoksi voimakkaammin siirtyneet tehtäväksi etänä erilaisten teknologisten laitteiden avulla ja välityksellä. Ihmisiä ei ole pakko kohdata itsensä kaltaisina hengittävinä ja ajattelevina sekä lihallisina yksilöinä, joilla jokaisella on omat biologiset, syntymässä määritetyt perustarpeet.

Huomioitavaa on myös, että Larry Davidin ollessa uraansa aloitteleva koomikko ei kaikilla newyorkilaisilla ollut lankapuhelinta. Tämä voi tuntua käsittämättömälle ajatukselle niistä ihmisistä, jotka ovat jo lapsena ehdollistuneet sille, että älypuhelimen täytyy olla jatkuvasti kädessä tai laukussa. Herra Davidin lapsuudessa ja nuoruudessa ihmiset käyttivät julkisia puhelimia tai pyysivät saada käyttää naapurin tai ystävän kotoa löytyvää puhelinta asioiden hoitoon. Puhelimen omistaminen nosti statusta, mutta sen omistamiseen ei ollut suurimmalla osalla varaa. Vielä 1970- ja 1980-luvulla viestejä välitettiin ihmisten kesken ja yhteyksiä luotiin Brooklynissä pääasiassa kasvotusten tapahtuneiden tapaamisten kautta tai ystävien muodostamien ketjujen välityksellä. Tämä siitäkin huolimatta, että New York oli ollut 1800-luvun lopulta lähtien yksi USA:n aktiivisimmista (lanka)puhelinyhteyksien ja -palveluiden kehittäjistä. 41

Laajempiin viestiverkkoihin kytkeminen ei siis ole ollut Larry Davidille ”sekunnissa tapahtuvaa etähommaa”: kyse on ollut kovasta katutason työstä, jonka tulokset ovat tulleet kunnolla esille vasta vuosikymmeniä ensimmäisten yhteydenottojen jälkeen – tästä hyvänä esimerkkinä yhteistyö Woody Allenin kanssa, joka konkretisoitui kokoillan elokuvaksi vasta vuosikymmeniä ensimmäisten kohtaamisten jälkeen. Herra Davidin suhteet lepäävät vankemmalla pohjalla kuin modernien somettajien virtuaalisesti luomat pikakytkökset. Jos globaalit internetyhteydet katkeavat kokonaan – kuten yhteydet ovat jo vähän väliä katkenneet luonnonvoimien ja sabotaasin vuoksi 42 – ja erilaiset sosiaalisen median applikaatiot lakkaavat toimivasta, niin Larry Davidin kytköksiin, jotka pohjautuvat ”face-to-face” -keskusteluihin ja ennen internetin valtakautta luotuihin ystävyyssuhteisiin eli niin kutsuttuun ei-teknologiseen yhteydenpitoon, eivät tällaiset seikat vaikuta. Teknologian pettäessä suomalaiset somegurut sekä uutisten tekijät sen sijaan joutuvat täyteen pimentoon USA:n asioista ja, jos vain mahdollista, entistäkin kauemmas yksittäisiin USA:n kansalaisiin liittyvistä tiedoista ja yksilökohtaisesta totuudesta.


LÄHTEET JA TUTKIMUSKIRJALLISUUS

I. Audiovisuaaliset lähteet

Larry David: Curb Your Enthusiasm. Curb Your Enthusiasm, Season 1. Tv-sarja, HBO 1999. Käsikirjoitus Larry David.

The Pants Tent. Curb Your Enthusiasm, Season 1. Tv-sarja, HBO 2000. Käsikirjoittaja Larry David.

Affirmative Action. Curb Your Enthusiasm, Season 1. Tv-sarja, HBO 2000. Käsikirjoittaja Larry David.

Larry vs. Michael J. Fox, Curb Your Enthusiasm Season 8. Tv-sarja, HBO 2011. Käsikirjoitus Larry David, Alec Berg, David Mandel & Jeff Schaffer.

II. Lähdekirjallisuus

Burkeman, Oliver 2010. ”Larry David: I’m cranky”. _The Guardian, 26.6.2010. https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2010/jun/26/larry-david-interview (luettu 20.12.2020)

Dowd, Maureen 2020. “Larry David, Master of His Quarantine”. The New York Times, 4.4.2020. https://www.nytimes.com/2020/04/04/style/larry-david-curb-your-enthusiasm-coronavirus-psa.html (luettu 19.10.2020).

Lupica, Mike 2020. ”Larry David, Yanks superfan, still can’t forgive Mo”. MLB, 13.4.2020. https://www.mlb.com/news/larry-david-talks-yankees-mariano-rivera (luettu 19.10.2020).

Morning Edition, NPR 23.9.2005. Larry David: More Enthusiasm, Curbed, ääninauhoite. https://www.npr.org/programs/morning-edition/2005/09/23/13072989/?showDate=2005-09-23 (viitattu 13.12.2020)

Noonan, David 1998. ”The Power of Self-Loathing”. The New York Times 12.4.1998. https://www.nytimes.com/1998/04/12/magazine/the-power-of-self-loathing.html (luettu 19.10.2020).

Puolakka, Paula 2012. Brooklynistä ”Curb Your Enthusiasmiin”: Stand-up koomikko Larry David osana katutason ja yleismaailmallisen juutalaisten kertomusten verkostoa (aate- ja oppihistorian pro gradu -tutkielma). Oulun yliopisto, Oulu.

Solly Mullins – Temp Secretary of State. Fridays, Season 1. ABC, 1980.

The Dan Patrick Show. 8.8.2016. Larry David thinks he can be the Jets Offensive Coordinator. https://www.youtube.com/watch?v=22Txks1qWDE (katsottu 19.10.2020).

The Rich Eisen Show. 17.10.2017. Larry David Talks “Curb Your Enthusiasm”, Jets, Yankees & Much More with Rich Eisen. https://www.youtube.com/watch?v=FAc-qGMhABo (katsottu 19.10.2020).

Today Show 27.9.2017. Larry David To Matt Lauer: ‘Curb’ Spoilers Are ‘None Of Your Business’. https://www.youtube.com/watch?v=gewCfeok0e4 (katsottu 19.10.2020).

WGA 2010 Paddy Chayesky Laurel Awards for Television. WGA Awards Classic: Larry David's Hilarious Laurel Award Acceptance Speech. https://www.youtube.com/watch?v=sUMzQ0karAk (katsottu 19.10.2020).

III. Yleis- ja hakuteokset

Britannica Online Encyclopedia. https://www.britannica.com/ (katsottu 13.12.2020)

St. James Encyclopedia of Popular Culture. Gale Group. Farmington Hills.

IV. Tutkimuskirjallisuus

Diner, Hasia R. 2004. Jews of the United States, 1654 to 2000. University of California Press, Ewing.

Gilotta, David 2010. Negotiating Jewishness: Curb Your Enthusiasm and the Schlemiel Tradition. Journal of Popular Film & Television(Volume 38, 2010: Issue 4).

Kaczynski, Theodore J. 2008. Technological Slavery: The Collected Writings of Theodore J. Kaczynski. Feral House, Washington.

Lepore, Jill 2001. “Historians Who Love Too Much: Reflections on Microhistory and Biography”. The Journal of American History Vol. 88, No. 1 (Jun., 2001).

Markwardt, Albert H. 1980. American English. Oxford University Press, London.

Mihailescu, Dana 2008. “Jewish Men and the Early Twentieth-Century American Code of Masculinity Through Ethnic Lenses. Atenea(Vol. 28, Issue 1)

Seinfield: How It Began. Dokumentti, Colombia TriStar Home Entertainment 2004.

Skoot, Floyd 2009. “Senior Speech”. S_outhwest Review(Vol. 94, No. 3, 2009)_.

Skrbina, David 2008. “Introduction: A Revolutionary for Our Times”. Teoksessa Theodore J. Kaczynski, Technological Slavery: The Collected Writings of Theodore J. Kaczynski. Feral House, Port Townsend.

Wittgenstein, Ludwig 1922. Tractatus Logico-Philosophicus. Kegan Paul, Trench, Trubner & Co., Ltd, London. Harcourt, Brace & Company, Inc, New York.

V. Sähköiset lähteet

Casson, Herbert N. The History of the Telephone. https://www.gutenberg.org/files/819/819-h/819-h.htm#link2HCH0007(luettu 11.10.2020).

Gigg, Peter 2015. Awkwardness, or, the Cultural Logic of Larry David. University of Amsterdam. https://www.academia.edu/15265110/Awkwardness_or_the_Cultural_Logic_of_Larry_David_ (luettu 15.10.2020).

Griffiths, James 2019. “The global internet is powered by vast undersea cables. But they’re vulnerable”. CNN 26.7.2019. https://edition.cnn.com/2019/07/25/asia/internet-undersea-cables-intl-hnk/index.html (luettu 11.1.2020).

Larry David Sketches. Saturday Night Live. https://www.nbc.com/saturday-night-live/cast/larry-david-38891 (luettu 19.10.2020).

List of Famous Jewish Comedians. https://www.ranker.com/list/list-of-famous-jewish-comedians/famous-jews (luettu 19.20.2020).

Puolakka, Paula 2019. _Maanpuolustuksen yhteys päättäjien ja kansalaisten tukemiin arvoihin. Vihma. https://www.vihma.fi/wp-content/uploads/3_kunniamaininta_maanpuolustuksen_yhteys.pdf_ (luettu 13.12.2020)

The Internet Movie Database. www.imdb.com

The Telephone in America: Bell Telephone System. https://www.gutenberg.org/files/61259/61259-h/61259-h.htm (luettu 11.10.2020).

TOUGH GUYS FOR TRUMP! Donald J. Trump. Twitter 11.2.2020. https://twitter.com/realDonaldTrump (luettu 11.2.2020)

”UCI study identifies a new way by which the human brain marks time”. UCI News. https://news.uci.edu/2019/01/15/uci-study-identifies-a-new-way-by-which-the-human-brain-marks-time/ (luettu 15.10.2020).

Woody Allen: A Documentary. Dokumentti, PBS 2011. Ohjaaja: Robert B. Weide. https://www.pbs.org/wnet/americanmasters/woody-allen-a-documentary-about-the-film/1865/ (katsottu 20.12.2020).


Takaisin lehden sisällysluetteloon

 
  1. Journal of Popular Film & Television(Volume 38, 2010: Issue 4).
  2. Tutkimuksessani toin esille, että Brooklyn on paikka, joka on tullut tunnetuksi rikin hajusta mutta kaupunkilegendojen mukaan myös latinojen huonosta hygieniasta. Legendojen mukaan latinoista lähtevä haju on kuumalla kesäilmalla ”vaaraksi” samaan metrovaunuun pakkautuneille kanssamatkustajille. Larry Davidin itsensä kertomana ”Brooklynissä ei näe puita ja kasveja kuin korkeintaan liikenteen jakajilla”. Brooklyniitti on Brooklynin juutalainen, joka on tottunut jatkuvaan harmauteen sekä altistettu päivittäin niin sanotulle pierun hajulle ja sellaisten ihmisten hajuille ja sotkuille, jotka eivät noudata juutalaisia puhtausoppeja. Brooklyniitti on myös tottunut ahtaisiin asuinoloihin sekä siihen, että ihmiset huutavat toisilleen yötä päivää. Amerikan juutalaisten historiaa tutkinut professori Hasia R. Diner on tuonut esille, että 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa Brooklyniin Euroopasta muuttaneet juutalaiset löivät suurena (uskonnollisena) joukkona leimansa asuinalueeseen: heistä tuli aiemmin nuokkuneen alueen dynamo. Heidän toimeliaisuutensa ja kovaksi keitetty asenteensa esimerkiksi työntekoon ja lastenkasvatukseen loivat ei-juutalaisten silmissä käsitteen brooklyniitti. Esimerkiksi Amerikan juutalaisten elämänmenoa tutkinut sosiologi Egon Mayer sekä Brooklynin juutalaisten kielellisiä erityispiirteitä tutkineen kielitieteilijät Floyd Skoot ja Albert H. Markwardt ovat tuoneet esille, että brooklyniitissä kuuluu etenkin Saksan alueelta aikoinaan Puolaan levinnyt jiddish eli juutalaisten katu- ja kotikieli, joka tekee ulosannista ”töksähtävää” ja ”hiomatonta”. Tässä lisänä on niin sanottu Venäjän juutalainen vaikute, esimerkiksi r-kirjaimen katoaminen lausuttujen sanojen lopussa, jonka vuoksi brooklyniitti vaikuttaa ei-brooklyniiteistä ”juutalaiselta Väiski Vemmelsääreltä”. Puolakka 2012, 11–25, 33–34, 47–48.


  3. ”UCI study identifies a new way by which the human brain marks time” (art.). UCI News, elektr.dokumentti; Puolakka 2012, 45–55.
  4. Gigg 2015, 10.
  5. Kaczynski 2008, 14–15.
  6. Lepore 2001, 129–130.
  7. Wittgenstein 1922, 23–24.
  8. Gigg 2015, 10.
  9. Dowd, Maureen 2020. Larry David, Master of His Quarantine (art.). The New York Times 4.4.2020, elektr.dokumentti.
  10. Today Show 27.9.2017. Larry David To Matt Lauer: ‘Curb’ Spoilers Are ‘None Of Your Business’.
  11. Puolakka 2012, 45–55.
  12. Puolakka 2012, 74.
  13. Kyseiseen “Larry David” hahmoon liittyen ei ole myöskään otettu muissa tutkimuksissa huomioon sitä faktaa, että kerronnallisella tasolla televisiosarjasta löytyy ”Larry David” hahmon neljä eri ilmentymää. LD nimeä käyttävät Larry Davidista vain hänen läheisimmät miesystävänsä, poikkeuksena yksi niin sanotusti äijämäiseksi luokiteltava naisystävä. Larry nimellä eli intiimeimmällä mahdollisella tavalla häntä puhuttelevat hänen vaimonsa sekä managerin vaimo. Herra Davidiksi ihmiset kutsuvat häntä virallisissa tilanteissa, esimerkiksi työtapaamisissa. ”Nimetön Larry” on esillä kaikissa tilanteissa, joissa Larry David joutuu asemaan tai päättää ottaa roolin, jossa hänen täytyy ohjata muita ihmisiä perinteisiä juutalaisia ohjenuoria mukaillen eli olla yhteisönsä Mooses. Puolakka 2012, 66–72.


  14. Britannica Online Encyclopedia, Larry David.
  15. Morning Edition, NPR 23.9.2005. Larry David: More Enthusiasm, Curbed.
  16. Burkeman, Oliver 2010. ”Larry David: 'I’m cranky'” (art.). The Guardian 26.6.2010, elektr.dokumentti.
  17. Diner 2004, 95–98, 102.
  18. Diner 2004, 88, 101.
  19. Diner 2004, 111–112.
  20. Noonan, David 1998. ”The Power of Self-Loathing” (art.). The New York Times 12.4.1998, elekt.dokumentti.
  21. Markwardt 180, 139–140; Skoot 2009, 415–416.
  22. Skoot 2009, 417–423.
  23. Affirmative Action, Curb Your Enthusiasm season 1 episode 9 (HBO, 2000). Käsikirjoitus Larry David.
  24. Noonan, David 1998. ”The Power of Self-Loathing” (art.). The New York Times 12.4.1998, elektr.dokumentti.
  25. Dowd, Maureen 2020. Larry David, Master of His Quarantine (art.). The New York Times 4.4.2020, elektr.dokumentti; WGA 2010 Paddy Chayefsky Laurel Award for Television.
  26. WGA 2010 Paddy Chayefsky Laurel Award for Television.
  27. Ibid.
  28. Solly Mullins – Temp Secretary of State. Fridays season 1, (ABC, 1980); Larry David: Curb Your Enthusiasm, Curb Your Enthusiasm season 1 episode 0 (HBO, 1999). Käsikirjoitus Larry David; Seinfield: How It Began (2004).
  29. Seinfield: How It Began (2004).
  30. The Internet Movie database; Britannica Online Encyclopedia; List of Famous Jewish Comedians.
  31. Puolakka 2012, 42–44.
  32. Mihailescu 2008, 89–90.
  33. Seinfield: How It Began (2004); Larry David: Curb Your Enthusiasm, Curb Your Enthusiasm season 1 episode 0 (HBO, 1999). Käsikirjoitus Larry David; Larry David Sketches (NBC).
  34. TOUGH GUYS FOR TRUMP! Donald J. Trump, Twitter 11.2.2020; Larry David Sketches (NBC); Dowd, Maureen 2020. Larry David, Master of His Quarantine (art.). The New York Times 4.4.2020, elektr.dokumentti.
  35. Lupica, Mike 2020. ”Larry David, Yanks superfan, still can’t forgive Mo”. MLB, 13.4.2020; “Larry David thinks he can be the Jets Offensive Coordinator”. The Dan Patrick Show. 8.8.2016; “Larry David Talks “Curb Your Enthusiasm”, Jets, Yankees & Much More with Rich Eisen”. The Rich Eisen Show. 17.10.2017.
  36. Puolakka 2012, 56-72.
  37. Kaczynski 2008, 14–15.
  38. Skrbina 2008, 24–33.
  39. Puolakka 2019.
  40. Maureen Dowd 2020. Larry David, Master of His Quarantine (art.). The New York Times 4.4.2020, elektr.dokumentti.
  41. The Telephone in America: Bell Telephone System, elektr.dokumentti; Casson, elektr.dokumentti.
  42. Griffiths, James 2019. “The global internet is powered by vast undersea cables. But they’re vulnerable”. CNN 26.7.2019.